Home Nieuws Minister Thijsen op bezoek bij Burgemeester van Leiden

Minister Thijsen op bezoek bij Burgemeester van Leiden

Nieuwsbericht

De Gevolmachtigde Minister van Aruba, Ady Thijsen, heeft een beleefdheidsbezoek gebracht aan waarnemend burgemeester van Leiden, Peter van der Velden. Minister Thijsen werd bij dit bezoek vergezeld door Arlene Ellis-Schippers en Judelca Briceño, adviseurs van de Minister van Volksgezondheid en Toerisme, Dangui Oduber. Namens het Kabinet van Aruba waren ook aanwezig jurist mr. Shandra John en coördinator Welzijn en Cultuur, Nuris Dabian.

Het doel van dit bezoek was de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MOU) tussen het Horacio Oduber Hospital en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Arlene Ellis sprak over de uitdagingen waarmee Aruba op het gebied van gezondheidszorg, zorgcapaciteit en specialisatie wordt geconfronteerd. Ook bracht mevrouw Ellis het project Healthy Lifestyle Center onder de aandacht, een centrum waar mensen gratis een gezondheidscheck kunnen laten uitvoeren en een programma van een diëtist kunnen volgen. In het eerste jaar van zijn bestaan heeft het Healthy Lifestyle Center al 700 cliënten gehad. Het centrum meet de resultaten en verzamelt zo waardevolle data.

Tijdens het bezoek werd ook het probleem van de medicijnvoorzieningen voor de landen Curaçao, Sint-Maarten en Aruba besproken. Dit vanwege het exportverbod op niet-geregistreerde medicijnen.

Minister Thijsen gaf uitleg over de visie en het beleid van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Aruba, waarbij een grote rol is weggelegd voor samenwerking met gemeenten, provincies, onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en ambassades.

Burgemeester Van der Velden sprak zijn bewondering uit voor Aruba’s actieve, sterke en vitale aanpak op het gebied van gezondheidszorg. Hij benadrukte dat dit moet worden verankerd in concrete afspraken om verdere versterking mogelijk te maken. Ook gaf hij aan dat de gemeente Leiden openstaat voor samenwerking met Aruba op meerdere terreinen.

De wethouder voor Economie, Kennis, Sport en Gezondheid, Fleur Spijker, sloot zich ook aan bij de bijeenkomst en sprak over de bestaande samenwerking tussen de Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en het MBO Leiden. Volgens wethouder Spijker moet hier de verbinding tussen onderwijs en zorg worden gelegd. Ze noemde dat Leiden ook een Healthy Society Center heeft dat praktisch vergelijkbaar is met het Healthy Lifestyle Center van Aruba, en dat samenwerking positieve effecten kan hebben voor zowel Leiden als Aruba.

Wethouder Spijker was onder de indruk van de informatie over de Aruba Health App, die momenteel wordt uitgebreid op het gebied van bewustwording, zodat gebruikers meer controle hebben over hun zorg. Judelca Briceño sprak over een onderzoek dat de Arubaanse dr. C. Croes samen met de Universiteit van Wageningen uitvoert, waarin de relatie tussen diabetes en de ziekte van Alzheimer wordt onderzocht. Dit onderzoek kan waardevolle gegevens opleveren voor de gemeente Leiden, aldus wethouder Spijker.

Aan het eind van de bijeenkomst werd afgesproken om verder te praten over de mogelijkheden van samenwerking in een zogenaamde Sister City Act tussen Aruba en Leiden, eerst op het gebied van gezondheidszorg en later wellicht op andere terreinen. Minister Thijsen gaf aan blij te zijn dat Leiden openstaat voor samenwerking en dat dit precies past bij de visie en het beleid van het Kabinet van Aruba, waarbij Leiden als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten. Tot slot bedankte Minister Thijsen zowel burgemeester Peter van der Velden als wethouder Fleur Spijker voor de hartelijke ontvangst in het stadhuis van Leiden.BurgemeesterLeiden_001BurgemeesterLeiden_002