Home Nieuws Amsterdam ontvangt voor de 13e keer de groep Caribische studenten

Amsterdam ontvangt voor de 13e keer de groep Caribische studenten

Nieuwsbericht

De Gemeente Amsterdam heeft voor de dertiende keer een ontvangst gehouden voor de groep Caribische studenten die dit jaar heeft gekozen om in Amsterdam te gaan studeren. Aanwezig bij deze gelegenheid waren de Gevolmachtigde Minister van Curaçao Carlson Manuel, de Gevolmachtigde Minister van Aruba mr. Ady Thijsen, de directeur van het Kabinet van Aruba Joselin Croes LL.M/MSc. en de studiementor van Amsterdam Nathaly Deville-Russell.

Na het welkomstwoord van presentatrice Tanja Fraai, werden de studenten verwelkomd door locoburgemeester Dirk de Jager. In zijn toespraak noemde De Jager de vele mogelijkheden van Amsterdam en dat studenten sterk moeten zijn om de juiste besluiten te maken. De Jager zei dat de student nieuwsgierig moet zijn, zowel binnen de studie als daarbuiten. ‘Jullie hebben al een enorme stap gezet om de oceaan over te steken voor een studie in een vreemd land; weg van jullie vertrouwde omgeving, familie en vrienden. Hiermee hebben jullie al doorzettingsvermogen getoond. Zeg ja tegen nieuwe kansen en avontuur. Sta open om lid te worden van een studentenvereniging, maar bovenal bouw een vriendenkring op, zodat je er niet alleen voor staat. Ik hoop dat Amsterdam veel voor jullie zal betekenen, maar vooral wat jullie voor de stad betekent; wat is je voetdruk over enkele jaren. Amsterdam is eeuwenlang een stad van diverse nationaliteiten. Dit verrijkt de stad en maakt van Amsterdam een divers plek om te wonen, te studeren en te werken,’ waren de woorden van locoburgemeester Dirk de Jager.

Minister Thijsen kreeg de gelegenheid zich te richten tot de groep nieuwe studenten – waaronder een contigent Arubaanse studenten. De minister had lovende woorden voor de gemeente Amsterdam om deze ontvangst te organiseren. De bewindsman zei dat een optimale begeleiding van Arubaanse studenten een belangrijke taak is van het Kabinet van Aruba. Hij wenste de studenten veel succes met hun studie en hopelijk dat zij na hun studie naar Aruba terugkeren. Thijsen: ‘Vanwege de vergrijzing heeft Aruba in de komende jaren veel mensen nodig. Het tekort op de arbeidsmarkt is een probleem bij zowel de publieke sector als bij het bedrijfsleven. Werkgevers in Aruba moeten nadenken om de arbeidssituatie in Aruba aantrekkelijk te maken voor jonge Arubaanse professionals. Het gaat niet alleen om een goed salaris, maar ook om goede secundaire arbeidsvoorwaarden die jonge professionals kunnen stimuleren om naar Aruba terug te komen.’

De directeur van het Kabinet van Aruba Joselin Croes vertelde over het Handboek voor Arubaanse studenten dat het Kabinet van Aruba dit jaar heeft gemaakt en dat alle studenten die naar Nederland kwamen via een QR-code op hun telefoon hebben gekregen voor hun reis naar Nederland. Croes vertelde dat dit boek niet alleen informatie bevat over het studeren, maar ook algemene informatie over de taak van het Kabinet van Aruba, het Statuut en het Koninkrijk. Tenslotte zei Croes dat het handboek is geschreven voor de Arubaanse student, maar ook nuttig is voor studenten uit de andere Caribische eilanden.

De Curaçaose student Savino Every kreeg de gelegenheid om een praatje te houden gebaseerd op zijn eigen ervaring als student, waardoor hij veel tips en adviezen kon geven aan de aankomende studenten. In zijn verhaal legde hij het accent op een goede balans tussen studeren en leven; luistert naar je lichaam en je gezondheid. Ook zei hij dat de student moet zich omringen met betekenisvolle relaties die klaar voor je staan als je ze nodig hebt. Every haalde ook het probleem van geestelijk gezondheid bij studenten aan in zijn toespraak; dat je als student de signalen weet te herkennen en om hulp vraagt.

Een belangrijk onderdeel van het programma is de interactie met de studenten. Tanja heeft gesprekken met de studenten over allerlei onderwerpen, zoals de keuze voor een studie in Amsterdam. Het programma eindigt met een quiz over Amsterdam om de kennis over de hoofdstad onder de studenten te testen. Daarna is er een introductie ronde van vertegenwoordiger van Hogescholen, Universiteiten, DUO, OC&W, de gemeente Amsterdam en studentenverenigingen die kort aangeven wat zij kunnen betekenen voor de aankomende student.Ontvangst_002Ontvangst_003Ontvangst_004