Home Nieuws MOU tussen LUMC en Aruba

MOU tussen LUMC en Aruba

Nieuwsbericht

In het academisch ziekenhuis van Leiden LUMC, heeft recent de ondertekening plaats gevonden van een Memorandum of Understanding (MOU) tussen het LUMC, Aruba en het dr. Horacio Oduber Hospitaal. Namens het LUMC werd het MOU ondertekend door de voorzitter van de Raad van Bestuur prof. dr. Douwe Biesma en namens het dr. Horacio Oduber Hospitaal (HOH) tekende de directeur Jacco Vroegop. De Gevolmachtigde Minister van Aruba mr. Ady Thijsen tekende namens Minister van Volksgezondheid en Toerisme Dangui Oduber. Ook aanwezig waren Chaira Straathof, neuroloog bij het LUMC, Jan Verschuuren, hoofd neurologie bij het LUMC, Judelka Briceño, adviseur van Minister Oduber, mr. Shandra John, jurist bij het Kabinet van Aruba, en Nuris Dabian, coördinator Welzijn en Cultuur bij het Kabinet van Aruba.

Voorafgaand aan de ondertekening van de MOU gaf prof. dr. Peter Paul van Benthem, hoofd KNO bij het LUMC, uitleg over hoe dit proces tot stand is gekomen. Dit traject begon drie jaar geleden toen een jonge Arubaanse arts aangaf zijn specialisatie als KNO-arts te willen volgen en daarna terug te keren naar Aruba. Er werd besloten om samen te werken zodat Arubaanse artsen zich konden specialiseren en terugkeren naar Aruba om zo het tekort aan specialisten daar te helpen oplossen. Prof. Van Benthem vermeldde dat zij veel steun hebben gekregen van de Raad van Bestuur in dit proces.

Adviseur van Minister Oduber, Arlene Ellis-Schippers, gaf een korte uitleg over de zorgsituatie in Aruba. Aruba werkt aan een personeelsplan om de behoeften van het land op het gebied van zorg vast te stellen. In samenwerking met het LUMC wordt een studieproject opgezet voor specialisaties in KNO, neurochirurgie en orthopedie.

Directeur van het Horacio Oduber Hospitaal, Jacco Vroegop, gaf uitleg over de huidige situatie van het ziekenhuis, de uitdagingen en de zorg die HOH biedt samen met IMSAN. De heer Vroegop benadrukte ook de noodzaak van samenwerking en dat deze MOU de eerste stap is naar grote successen voor HOH en Aruba.

De Gevolmachtigde Minister Ady Thijsen uitte zijn tevredenheid over de ondertekening van deze belangrijke MOU met LUMC. Dit toont de noodzaak van samenwerking tussen onderwijs en zorg aan. ‘Aruba bevindt zich in een fase waarin vergrijzing vraagt om veel personeel in de komende jaren. We zoeken naar manieren om onze eigen mensen terug te laten keren naar Aruba. Deze MOU is een positief signaal en geeft het startsein voor samenwerkingsvormen die passen bij de visie en het beleid van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister,’ aldus Minister Thijsen.

Dit Memorandum van Overeenstemming heeft als doel het vastleggen van de intenties van de ondertekende partijen om samen te werken aan het realiseren van een uitbreiding van (medisch specialistische) opleidingsmogelijkheden, als mede kennis- en personeelsuitwisseling mogelijk te maken tussen zorgprofessionals van HOH en het LUMC. Ter uitvoering van dit memorandum zullen partijen nader overleg voeren over de voorwaarden van de samenwerking met de intentie de definitieve afspraken vast te leggen in separate overeenkomsten.LUMC_001LUMC_002Groepsfoto 2